Υλικά:
Γέμιση:
0,5 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
0,5 κιλό χοιρινός κιμάς
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια λευκά τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.γ πάπρικα
1 κ.γ μπούκοβο
2-3 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί κόκκινο
χυμό από 1 λεμόνι και ξύσμα
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
λάχανο ζεματισμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο σκεύος
2. Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
3. Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά, η γέμιση είναι ανάλογα το φύλλο που έχουμε να μην μας τρυπήσει το φύλλο
4. Στρώνουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε τα φύλλα που δεν ήταν κατάλληλα για γέμισμα. Βάζουμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα με το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν
5. Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
6. Στύβουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε μαζί με το ξύσμα και το ελαιόλαδο
7. Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο
Στην Κοζάνη αντί για το λάχανο χρησιμοποιούν την Αρμία δηλαδή λάχανο τουρσί.