Μια εξαιρετικά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού μουσακά με την προσθήκη πράσων...
Υλικά
• 300 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 250 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
• 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
• 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
• 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
• 3 αυγά
• 1/4 φλ. τσαγιού νερό
• αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Υλικά
• 300 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 250 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
• 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
• 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
• 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
• 3 αυγά
• 1/4 φλ. τσαγιού νερό
• αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Τις σουρώνετε και στρώνετε τις μισές σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί.
- Τις πασπαλίζετε με το μισό κεφαλοτύρι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Σοτάρετε τα πράσα στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε το νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
- Σουρώνετε τα πράσα και τα στρώνετε πάνω από τις χυλοπίτες.
- Ανακατεύετε το γιαούρτι με το λιωμένο σκόρδο και το ρίχνετε πάνω από τα πράσα ώστε να καλυφθούν.
- Σοτάρετε το κιμά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε την ντομάτα, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
- Τον απλώνετε πάνω στο γιαούρτι και από πάνω απλώνετε τις υπόλοιπες χυλοπίτες.
- Χτυπάτε τα αβγά και το λιωμένο βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τις χυλοπίτες.
- Τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.