Ο Όλιβερ Στόουν ήθελε τον Τζιμ Μόρισον για το "Platoon" και άλλα 11 πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για την ταινία | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Ο Όλιβερ Στόουν ήθελε τον Τζιμ Μόρισον για το "Platoon" και άλλα 11 πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για την ταινία

Ο Όλιβερ Στόουν ήθελε τον Τζιμ Μόρισον για το "Platoon" και άλλα 11 πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για την ταινία   Ο Τσάρλι Σιν είχε ήδη ξεκινήσει να χτίζει την καριέρα του αλλά ήταν ο Όλιβερ Στόουν του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Η επική ταινία του Στόουν Platoon βασίζεται στη δική του εμπειρία από τον πόλεμο του Βιετνάμ αλλά άργησε να γυριστεί λόγω οικονομικών θεμάτων και άλλων επιτυχημένων ταινιών με το ίδιο θέμα όπως το Αποκάλυψη Τώρα και ο Ελαφοκυνηγός. 

Τελικά γυρίστε μετά από 15 χρόνια αφότου το είχε γράψει ο Στόουν.

1. Ο Στόουν ήλπιζε να εμφανιστεί στην ταινία ο Τζιμ Μόρισον. Ξεκίνησε να γράφει την ταινία στα τέλη του 1960, την γύρισε το 1986 και ο Μόρισον δεν πέθαινε το 1971 -ή την είχε γυρίσει νωρίτερα- μπορεί και να έπαιζε.

2. Οι ηθοποιοί μαστούρωναν στην κυριολεξία στο πλατό, για τις "υπόκοσμες σκηνές".

3. Η αφίσα της ταινίας, με τον Elias να τεντώνει τα χέρια του, στηρίχτηκε σε μια διάσημη πολεμική φωτογραφία του πολέμου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1968 από τον Art Greenspon.

4. Ο Στόουν επέβαλλε στον Σιν και τους υπόλοιπους ηθοποιούς να περάσουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση.

5. Έχοντας ήδη ο Μάρτιν Σιν παίξει στο Αποκάλυψη Τώρα, ο γιος του Τσάρλι, του ζήτησε συμβουλές για το πως θα έπαιζε. Ο Τσάρλι σαν παιδί, στην ηλικία των 10, πέρασε 8 μήνες στα γυρίσματα του Αποκάλυψη Τώρα και δήλωσε πως το παίζει στο Platoon ήταν κάτι σαν deja vu.

6. Ο Γουίλεμ Νταφόε αγνόησε τις προειδοποιήσεις για ελονοσία στο νερό. Στην ταινία ένας στρατιώτης προειδοποιείτε να μην πιει νερό, διότι μπορεί να μετέφερε ελονοσία. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στις Φιλιππίνες, ο Νταφόε αγνόησε τις συμβουλές και ήπιε νερό από το ποτάμι, αγνοώντας ότι υπήρχε σφάγιο πιο πάνω στο ποτάμι. Ο ηθοποιός δεν έπαθε ελονοσία, αλλά για ένα 24ωρο είχε θέματα με το στομάχι του.

7. Ο Στόουν ήξερε ότι ο Τζόνι Ντεπ θα γινόταν αστέρας του κινηματογράφου. Μάλιστα τον ήθελε για το ρόλο του Σιν, αλλά αισθάνθηκε ότι ήταν ακόμα λίγο μικρός για να παίξει τέτοιο ρόλο. Επίσης ήθελε τον Κιάνου Ριβς, αλλά η βία του πολέμου έκανε τον Ριβς να αισθάνεται άβολα.

8. Η συναισθηματική αναταραχή του λοχία O'Neill ενισχύθηκε από την "κρίση της πραγματικής ζωής" εκείνη την εποχή του John C. McGinley. Η ταινία γυρίστηκε διαδοχικά και οι ηθοποιοί δεν γυρνούσαν πίσω μέχρι ο χαρακτήρας τους να σκοτωθεί. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο McGinley μόλις είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

9. Ο Στόουν αποκάλεσε τον Σιν "κακομαθημένο παιδί από Μαλιμπού". Μια συγκεκριμένη σκηνή ήθελε τον χαρακτήρα του Σιν να βοηθήσει να εκφορτωθεί ένα ελικόπτερο. Ο Στόουν του είπε να μην φορέσει μπλουζάκι, αλλά ο Σιν παραπονέθηκε ότι τον χτυπούσαν στην πλάτη πέτρες και χώμα. Τότε ήταν που ο Στόουν του μίλησε άσχημα μπροστά σε όλους.

10. Ο ρόλος του λοχία Barnes προσφέρθηκε στον Μίκι Ρουρκ και τον Κέβιν Κόστνερ. Ο ρόλος του λοχία Barnes δεν είχε δοθεί εξαρχής στον Τομ Μπέρεντζερ. Η ταινία πέρασε από πολλές διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και μια που περιλάμβανε τον Εμίλιο Έστεβεζ στο ρόλο. Ο Στόουν είπε ότι ο Κόστνερ δεν δέχτηκε κυρίως επειδή ο αδελφός του ήταν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

11. Ήταν σημαντικό για τους ηθοποιούς να κερδίσουν το σεβασμό των στρατιωτικών συμβούλων τους στο πλατό. Ο Γουίλεμ Νταφόε έχει δηλώσει ότι ενώ γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να πεθάνουν στη ζούγκλα, ήταν σημαντικό για αυτόν και τους άλλους ηθοποιούς να κερδίσουν το σεβασμό των στρατιωτικών τους συμβούλων και να απεικονίσουν τους ρόλους τους, όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

12. Ο Στόουν ήταν ο πρώτος βετεράνος του Βιετνάμ που κέρδισε Όσκαρ. Ξεκίνησε να γράφει τη δική του εκδοχή του πολέμου μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ το 1969 για να αντισταθμίσει αυτό που ένιωθε σαν μια μη ρεαλιστική απεικόνιση της ταινίας του 1968 του John Wayne, τα Πράσινα Μπερέ. Πριν το Platoon είχε κερδίσει Όσκαρ καλύτερου Σεναρίου για το Midnight Express το 1978.

http://3otiko.blogspot.com


Σου άρεσε;

Σχολίασε