Είναι πλέον βέβαιο πως ο τάφος της Αμφίπολης κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Το μαρτυρούν το μέγεθος του μνημείου, οι τοιχογραφίες, η λεπτομέρεια και η χλιδή με την οποία έχει διακοσμηθεί σε κάθε λεπτομέρειά του.
Όμως το σημείο είναι κέντρο ανασκαφών εδώ και πολλές δεκαετίες και όπως φαίνεται διαμορφώνει και τις πολιτικές εξελίξεις...
Τα σενάρια -συνωμοσίας και μη- που έχουν προκύψει είναι πολλά και όλα έχουν ένα κεντρικό πρόσωπο: τον ένοικο του τάφου. Επίγονος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο ίδιος ο Έλληνας στρατηλάτης, ή κάποιο άλλο πρόσωπο-έκπληξη; Ένα είναι το σημαντικό.
Θα πρέπει να κάνουμε αρκετές ημέρες υπομονή μέχρι οι αρχαιολόγοι να μπουν στο εσωτερικό του και να λύσουν το μυστήριο.
Ένα μυστήριο όμως το οποίο ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες. Είτε από τους κατοίκους της περιοχής, είτε από τους αρχαιολόγους, μέχρι και από τους αρχαιοκάπηλους. Ο τάφος ήταν σημαντικός, αυτό το ήξεραν όλοι, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές και φανεί πως πρόκειται για τάφο.
Ο αστικός μύθος στην περιοχή που περνούσε από γενιά σε γενιά έλεγε πως εκεί βρισκόταν ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρος ο Δ' μαζί με την μητέρα του και σύζυγο του Μακεδόνα βασιλιά, Ρωξάνη.
«Σταματήστε την ανασκαφή»
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του KoolNews.gr, η Αμφίπολη έχει γίνει μοχλός κατευνασμού της εθνικής έξαρσης εδώ και πολλά χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν και ξέσπασε το Σκοπιανό ζήτημα, οι κυβερνήσεις (και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) υποβάθμισαν τις ανασκαφές με την ελαχιστοποίηση έως και διακοπή της χρηματοδότησης.
Παρά τις πιέσεις των αρχαιολόγων τα κονδύλια δεν έφταναν μέχρι την Αμφίπολη παρά μόνο όσα χρειάζονταν για την συντήρηση του έργου μέχρι εκεί που είχε φτάσει. Και ενώ η ελληνική οικονομία διέγραφε αξιοσημείωτη ανοδική και αναπτυξιακή πορεία οι χρηματοδοτήσεις εξακολουθούσαν να μην υπάρχουν.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σημίτης είχε ο ίδιος «απαγορεύσει» οποιαδήποτε ανασκαφή στον χώρο. Μία απαγόρευση η οποία συνεχίστηκε σχεδόν μέχρι το 2009 όταν και οι ανασκαφές ξαναπήραν «μπρος».
Εύλογο είναι το ερώτημα: Πώς και γιατί ενώ τότε όντως «λεφτά υπήρχαν» δεν γινόταν διάθεσή τους για ένα σημαντικό έργο, και σήμερα στην μνημονιακή και υφεσιακή ελληνική οικονομία, δίνεται τόση δημοσιότητα στην Αμφίπολη; Πολύ σημαντικό ρόλο τις προηγούμενες δεκαετίες έχει παίξει και η διαμάχη με τα Σκόπια.
Μία διαμάχη η οποία όπως όλα δείχνουν ήταν καθοριστική για την διακοπή των ανασκαφών. Τι φοβόντουσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Δέχτηκαν πιέσεις από ξένους αξιωματούχους ή εμφάνισαν πολιτική δειλία και έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα ανοιχτά μέτωπα;
Οι γείτονες Σκοπιανοί πάντως, έχουν ζητήσει να λάβουν μέρος στις ανασκαφές και δικοί τους αρχαιολόγοι και να χρηματοδοτήσουν την έρευνα. Έστειλαν και εξώδικα μάλιστα και προς την Ελλάδα. Μάλιστα, κυβερνητικός παράγοντας από την γειτονική χώρα, σε ένα παραλήρημά του – και μπροστά στον φόβο να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – είπε ότι η... Αμφίπολη ανήκει στη χώρα του.
Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά
Τι μπορεί να γνώριζαν όμως οι αρχαιολόγοι πριν από Χ χρόνια χωρίς να έχουν προχωρήσει τις έρευνες τόσο όσο σήμερα; Όποια πληροφορία, ένδειξη ή απόδειξη κι αν είχαν για τον ένοικο του τάφου είναι απολύτως φυσικό και λογικό να μην την αποκάλυπταν.
Τουλάχιστον όχι στο ευρύ κοινό, παρά μόνο στον στενό αρχαιολογικό κύκλο της ανασκαφής και φυσικά στην κυβέρνηση. Εμείς, δημοσιογράφοι ή απλοί πολίτες, γνωρίζουμε μόνο όλα όσα θέλουν οι αρχαιολόγοι και η Πολιτεία να γνωρίζουμε. Αυτό είναι όμως και το σωστό στην παρούσα φάση.
Από την μέχρι τώρα πορεία των ανασκαφών είναι σχεδόν σίγουρο πως κανείς -ούτε οι αρχαιολόγοι- μπορούν να ταυτοποιήσουν τον ένοικο του τάφου. Όλα τα εντυπωσιακά ευρήματα ενισχύουν την παραφιλολογία, τις εικασίες και φυσικά τις ελπίδες. Το σωστό είναι να αναμένουμε όλοι την πορεία της ανασκαφής μέχρι η γη της Μακεδονίας να μας δώσει άλλη μία έκπληξη.
Τα κομματάκια του παζλ είναι μικρά. Σαν τους κόκκους άμμου που κοσκινίζουν καθημερινά οι αρχαιολόγοι. Ωστόσο, σύντομα θα συμπληρωθούν. Όσα συμβαίνουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με αφορμή την Αμφίπολη δείχνουν και την σπουδαιότητα του μυστικού.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
koolnews.gr