ΑΠΙΘΑΝΟ! Βρέθηκε και.... ΝΕΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ;;; | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

ΑΠΙΘΑΝΟ! Βρέθηκε και.... ΝΕΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ;;;

ΑΠΙΘΑΝΟ! Βρέθηκε και.... ΝΕΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ;;;Τα όρια του Ηλιακό Συστήματος φαίνεται πως συνεχώς επεκτείνονται καθώς το νέο σώμα που «βαφτίστηκε» προσωρινά «2012 VP113» και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 450 χιλιομέτρων, βρίσκεται στο αποκαλούμενο Νέφος του Όορτ.

Η συγκεκριμένη περιοχή, όπου κινούνται εκατομμύρια κομήτες, βρίσκεται πέρα κ απ τη Ζώνη του Κάιπερ, στην οποία απαντώνται παγωμένα σώματα, όπως...
ο Πλούτωνας (έχασε τον τίτλο του πλανήτη το 2006).

Όπως υποψιάζονται οι ερευνητές, το 2012 VP113 αποτελείται απ μαλακούς πάγους, θα έχει σταδιακά αποκτήσει σφαιρικό σχήμα λόγω του βαρυτικού πεδίου του (ο οποίος είναι και ο λόγος που είναι υποψήφιος να αναγνωριστεί ως πλανήτης-νάνος), ενώ είναι το δεύτερο μεγάλο αντικείμενο που ανακαλύπτεται στο Νέφος του Όορτ μετά τν ανακάλυψη της Σέντνα (η οποία πάντως δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως πλανήτης) το 2013. 


Και τα δύο ακολουθούν έντονα ελλειπτικές τροχιές, κάτι που σημαίνει ότι η απόστασή τους από τον Ήλιο μεταβάλλεται διαρκώς.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη του υποψήφιου νανο-πλανήτη, από το τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή, θα βοηθήσει τους ερευνητές να δώσουν μια εξήγηση για το πώς βρέθηκαν αυτά τα σώματα σε τόσο μεγάλη απόσταση απ τν Ήλιο, ωστόσο θα περάσουν πιθανότατα αρκετά χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί οριστικά η ύπαρξη του 2012 VP113, αλλά και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά, η μάζα και η σύστασή του.

Η Σέντνα πλησιάζει μέχρι τις 76 Αστρονομικές Μονάδες (AU) και απομακρύνεται μέχρι τις 1.000 AU από τον Ήλιο. Μία Αστρονoμική Μονάδα ισούται με τη μέση απόστασης Γης-Ήλιου, περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το 2012 VP113 βρίσκεται συνήθως λίγο πιο κοντά στον Ήλιο, καθώς η απόστασή του κυμαίνεται απ 80 έως 452 AU.

Ο πιο απομακρυσμένος από τους οκτώ πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος είναι ο Ουρανός.



Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: