Πώς να φτιάξετε το τέλειο λαβράκι στο φούρνο με πικάντικη μαρινάδα; Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα από τον Βαγγέλη Δρίσκα.
Διαβάστε τη συνταγή για το λαβράκι στο φούρνο με πικάντικη μαρινάδα:
Μερίδες: 4
Υλικά συνταγής:
4 λαβράκια ή κέφαλους
Για την μαρινάδα με σκόρδο – τζίντζερ:2 κουτ. γλυκού πολτόσκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ 2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ 2 κλωναράκια ψιλοκομμένο λέμονγκρας σπορέλαιο αλάτι Για την πικάντικη μαρινάδα:4 τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιαντρου ξύσμα από 2 λάιμ ½ ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο 1 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα ή μαύρη ζάχαρη Για το γαρνίρισμα:1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ 1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη 300 γρ. φρέσκο σπανάκι ή σέσκουλα 200 ml ζωμό κοτόπουλου 3 κουτ. σούπας σάλτσα στρειδιών (oyster sauce) αλάτι πιπέρι
Ετοιμάστε την πρώτη μαρινάδα:
1. Ανακατέψτε τον πολτό σκόρδου με το τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και το ψιλοκομμένο λέμονγκρας μαζί με 2 κουταλιές σπορέλαιο.
2. Αλείψτε με σπορέλαιο τα ψάρια και περάστε τα από αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
3. Αλείψτε τα από την μία πλευρά με το μείγμα. Βάλτε τα στο ταψί και αφήστε τα σε δυνατό φούρνο στους 200ο στον αέρα για 5-6 λεπτά.
4. Πολτοποιήστε όλα τα υλικά για την πικάντικη μαρινάδα στο μπλέντερ.
5. Αλείψτε στη συνέχεια τα ψάρια με την μαρινάδα αυτή και ψήστε τα για 15 λεπτά ακόμη.
Για την γαρνιτούρα:
6. Σοτάρετε σε 2-3 κουταλιές σπορέλαιο το κρεμμύδι, τον πολτό σκόρδου και τις καυτερές πιπεριές.
7. Προσθέστε το σπανάκι ή τα σέσκουλα και ρίξτε τον ζωμό κοτόπουλου και την σάλτσα στρειδιών.
8. Αλατοπιπερώστε και αφήστε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν τα χόρτα, και σερβίρετε με τα ψημένα ψάρια.
H συνταγή είναι του chef Liam Nealon από το εστιατόριο Sundara του Four Seasons Resort Bali at Jimbaran Bay.