Θρίλερ με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πολωνία | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Θρίλερ με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πολωνία

Θρίλερ με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πολωνία Η περιπέτειά του θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας στα δικά του πρότυπα. Ο 81χρονος πλέον Ρομάν Πολάνσκι είδε το ταξίδι του στην Πολωνία την Τρίτη να εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς οι ΗΠΑ αποπειράθηκαν να τον συλλάβουν.

Ως γνωστόν, ο διάσημος σκηνοθέτης καταζητείται από την αμερικανική Αστυνομία από το 1977, καθώς κατηγορείται για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη...
Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η πολωνική εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρζα», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, ο Πολάνσκι μετέβη στην Πολωνία με σκοπό να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας.

Οι Αρχές των ΗΠΑ έκριναν πως αυτή ήταν η πιο κατάλληλη ΕΥΚΑΙΡΊΑ να τον παγιδεύσουν και στη συνέχεια να τον συλλάβουν. 

Μάλιστα, η αμερικανική Δικαιοσύνη απέστειλε επίσημο αίτημα προς την Εισαγγελία της Πολωνίας να συλληφθεί ο Πολάνσκι και να αρχίσει η διαδικασία για την έκδοσή του. 

Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε προς το παρόν, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια που απαιτούνται από τις διεθνείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία της Πολωνίας απάντησε στο αίτημα πως δεν είχε μεταφρασθεί στα πολωνικά, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Να σημειωθεί πως ο Πολάνσκι έχει τόσο γαλλική, όσο και πολωνική υπηκοότητα.

Ο Πολωνός γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ήδη από το 2010 πως η έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι δυνατή, επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη παραγραφεί βάσει της πολωνικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, δεν έχει παραγραφεί βάσει του αμερικανικού δικαίου και μολονότι ο Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδοθεί από την Πολωνία, η σύλληψή του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ παραμένει δυνατή.

Αυτή τη φορά, αναμένεται ότι θα έχει επιστρέψει στη Γαλλία, όπου κατοικεί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του, εκτιμά ένας εισαγγελέας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο δημιουργός της «Νύχτας των Βρυκολάκων» και του «Μωρού της Ρόζμαρι» είχε συλληφθεί το 2009 στη Ζυρίχη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ένα ΒΡΑΒΕΊΟ, και στη συνέχεια είχε τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον στην Ελβετία για μερικούς μήνες, αλλά δεν είχε εκδοθεί.

Ο Πολάνσκι είχε μεταβεί ινκόγκνιτο στην Πολωνία το 2011 χωρίς να ενοχληθεί. Ωστόσο, η παρουσία του αυτή την εβδομάδα δεν μπορούσε να μείνει μυστική, καθώς εμφανίσθηκε στην τηλεόραση κατά τα εγκαίνια του Εβραϊκού Μουσείου την Τρίτη.



Σου άρεσε;

Σχολίασε